четверг, 14 июля 2022 г.

ZOOM R8, R16, R24 - портастудія, рекордер, семплер, контролер DAW та USB 2.0 звукова карта

 

Портативна портастудія - це пристрій, який працює повністю самостійно, забезпечуючи всі функції DAW без застосування комп'ютера. Однак, сімейство портастудій ZOOM може використовуватися відразу декількома способами.

Перший спосіб: автономний багатоканальний звукозапис та зведення, з вбудованими ефектами та мастерингом. Важливо відзначити вбудовані стерео всеспрямовані мікрофони на верхній частині рекордера, що дає можливість записати виступ навіть без зовнішніх мікрофонів.


Другий спосіб: більш сучасне використання з комп'ютером, як USB2.0 звукова карта, а всі керівні органи будуть використовуватися для управління секвенсором. Це значно підвищує цінність пристроїв. До речі, у комплекті Cubase 8 LE. Крім цього, моделі R8 і R24 можуть з успіхом використовуватися як драм-машина, з чутливими до сили натискання педами і кроковим секвенсором.

Хронологія виходу моделей: R16 – 2009 рік, R24 – 2010 рік, R8 – 2011 рік. Тому варто розглядати модель R24 як більш сучасну версію R16, а R8 як здешевлену модель з меншим числом каналів. Моделі R16 та R24 можуть одночасно писати 8 доріжок з мікрофонних, гітарних або лінійних джерел, а відтворювати 16 та 24 треки, звідси і походять назви моделей. Молодша версія R8 пише 2 канали одночасно, відтворює до 8 каналів, але вона більш компактна і симпатична.

Як добре видно на фотографії, R24 обзавелася великими педами з підсвічуванням, а екран став графічним, з чотирма контекстними кнопками. В іншому без змін. Управління в режимі рекордера є досить заплутаним, але є докладна інструкція російською мовою. Щоб завантажити готовий демо-проект, потрібно вибрати функцію не File/Open, а Select.

У моделі R8 педи набагато меншого розміру. Грати на них менш зручно, але можна пристосуватися. У комплекті йде відразу кілька наборів ударних для різних стилів. Всі звуки цілком застосовні для репетицій та запису демо.

Розглянемо електронну начинку пристроїв.

У молодшій моделі R8 застосовані АЦП WM8783 сигнал/шум 96 дБа, Кг -83 дБ, ЦАП WM8524 сигнал/шум 106 дБа, Кг -89 дБ. Наші вимірювання у RMAA надалі підтвердять зазначені параметри.

У старших моделях начинка трохи краща, особливо за спотвореннями. АЦП AK5357 сигнал/шум 100 дБа, Кг+шум -86 дБ, ЦАП AK4386 сигнал/шум 100 дБа, Кг+шум -86 дБ. До речі, виробник взагалі не вказує ніякі технічні характеристики своїх продуктів. Відомо лише, що потужність виходу на навушники 20 мВт x 2 (32 Ом). Також вказано імпеданс 1 MΩ для гітарного входу.

У режимі звукової карти підтримується 24 біт 96 кГц. У режимі портативного рекордера – на виборі 16/24 біт, 44.1/48 кГц. Нестиснений WAV формат запису на SDHC до 32 ГБ.

Є ASIO драйвера з низькою затримкою, з можливістю одночасного роздільного запису кожного каналу. Мінімальна затримка при буфері 98 семплів становить 11 мс сумарно для входу + вихід. Тільки для виходу буде приблизно вдвічі менше, що дозволяє грати на електронних інструментах у реальному часі без затримок.

Вимірювання в режимі 24 біт 44 кГц винесено на окрему сторінку.
Вимірювання інтермодуляції мають занадто високий тестовий сигнал, який перевантажив тракт на частоті 10 кГц. Насправді таких проблем не буде, це витрати синтетичного тесту. У будь-якому випадку, параметри сучасніших USB інтерфейсів ZOOM показують явний прогрес у характеристиках. Насамперед тому, що в серії зовнішніх інтерфейсів UAC та TAC виробник став застосовувати топові перетворювачі. Таким чином, портативні звукові студії Zoom не є заміною зовнішніх звукових інтерфейсів цього виробника. Це різні категорії товарів. Портативні інтерфейси R8, R16, R24 будуть кориснішими в умовах мобільного звукозапису та репетиційних сесій.


Ми випробували можливості керування секвенсором Cubase 8.5 Pro.
Нас дуже порадувала робота в режимі контролера, тому що використовується сучасний двосторонній протокол Mackie Control. Транспортна панель та фейдери дуже корисні, і навіть виводиться рівень сигналу на багатосегментний пікметр ZOOM. Якщо 8 регуляторів мікшера не вистачає, можна перемикатися кнопками Band + і - з кроком у 4 канали, зручно регулюючи гучність будь-яких обраних 8 каналів секвенсора. Колесо дозволяє плавно переміщатися за проектом, кнопки REW та FWD дають швидкісне переміщення. Можна також керувати MUTE/SOLO/REC кнопками на кожному каналі.

Для своєї доступної ціни ZOOM R8, ZOOM R16, ZOOM R24 пропонують досить багато різних цікавих функцій, які можуть сподобатися музикантам. Треба розуміти, що це не заміна ZOOM UAC-8 + ноутбук із секвенсором, а скоріше здорова конкуренція аналоговим мікшерам із можливостями звукозапису по USB. На відміну від мікшерів, тут можна записати репетицію групи взагалі, не маючи жодних мікрофонів, просто використовуючи вбудовані в портастудію стерео мікрофони. Можна освоїти вбудований рекордер зі своїми ефектами, а надалі, зі зростанням досвіду, використовувати і як багатоканальну звукову карту з комп'ютером. У комплекті для цього йде Cubase LE. Далі, в міру освоєння програм комп'ютера можна переходити на студійні рекові інтерфейси типу ZOOM UAC-8 плюс окремий контролер для управління DAW. Досконало немає межі, але витрати на апаратуру також неминуче зростуть. Тому ZOOM R8, R16, R24 досить цінні невеликими вкладеннями і при цьому серйозними можливостями для творчості.

Комментариев нет:

Отправить комментарий