четверг, 14 июля 2022 г.

Zoom F2, Zoom F2-BT – портативний філд-рекордер для блогерів, відеографів та журналістів


Ми продовжуємо знайомитись із цікавими продуктами японського виробника Zoom і сьогодні розглянемо дуже цікавий портативний рекордер ZOOM F2-BT BLACK. Характерною рисою цього рекордера є його мініатюрні розміри. Серед пристроїв виробника F2 є компактним філд-рекордером. Правда і можливості підключення у нього скромніше, ніж у інших рекордерів Zoom, пристрій F2 дозволяє підключити лише один петличний мікрофон. Зате в комплекті вже йде петличка Zoom LMF-2, що дозволяє розпочати запис відразу після покупки.

Рекордер F2 представлений у двох варіантах, із Bluetooth підключенням і без нього. Версія з бездротовим підключенням F2-BT має низку переваг. Вона дозволяє керувати рекордером з екрану мобільного пристрою, прослуховувати всі раніше записані файли, не підключаючи рекордер до комп'ютера, і здійснювати через bluetooth синхронізацію таймкоду.

Однією з головних переваг рекордера є простота використання. Для успішного запису досить просто підключити мікрофон і натиснути кнопку запису. Завдяки одночасному використанню двох АЦП та запису в режимі 32 біта з плаваючою комою в рекордері взагалі немає регулювання вхідного посилення. Запис сигналу в будь-якому випадку вийде без кліпінгу та з низьким рівнем шуму.

Рекордер ZOOM F2 має два різновиди кольорового оформлення. Можна вибрати рекордер повністю чорного або білого кольору, як на наших фотографіях. Примітно, що крім самого рекордера комплектний мікрофон також має відповідне забарвлення.

Рекордер F2 виконаний у стилі поясних передавачів із мікрофонних радіосистем. Принаймні, на фотографіях він саме так і виглядає. Але коли береш це диво до рук, виникає відчуття, що перед тобою не рекордер, а шпигунський гаджет.
 
Рекордер має настільки малу вагу і компактні розміри, що з легкістю поміститься в будь-яку кишеню і легко буде закріплений на поясі або будь-якому іншому відповідному елементі одягу. Для надійної фіксації ззаду корпусу передбачена металева скоба, що дуже міцно притискає пристрій до точки кріплення.

На рекордері немає нічого зайвого. Можливості керування мінімальні. Засоби управління містять лише перемикач та чотири прогумовані кнопки. За допомогою двох верхніх кнопок регулюється гучність навушників, нижні - дозволяють прослухати останній запис. Кнопка запису розташована в центрі круглого перемикача живлення праворуч. Для того, щоб випадково не скасувати поточний запис є режим HOLD, що блокує будь-які натискання на кнопки.

Для моніторингу стану на пристрої передбачені світлодіодні індикатори, що дозволяють визначити запас батареї та сигнал з мікрофона. Індикатор заряду має чотири колірні градації, які відповідають заряду батареї, що залишився. Зелений колір говорить про повний заряд, помаранчевий колір показує, що запас ще є, помаранчевий миготливий попереджає про низький заряд і миготливий червоний - батарею треба замінити. Індикактор запису тут теж є, він розташований над написом OFF і під час запису підсвічується яскраво червоним кольором.

Всі роз'єми для підключення розташовані зверху пристрою. Рекордер F2 обладнаний мікрофонним входом зі стандартним для петличних мікрофонів стереомініджек роз'ємом і виходом для підключення навушників, що також мають мініджек роз'єм. Для надійного з'єднання роз'ємів передбачено додаткову фіксацію на різьбленні.

USB-роз'єм служить для підключення рекордера до комп'ютера та альтернативного варіанта живлення від USB-шини або зарядного пристрою для мобільних пристроїв. Виробник рекомендує використовувати малопотужні адаптери 1А.
 
Живлення рекордера здійснюється від двох батарей типу AAA. Орієнтовний час роботи від батарей у режимі запису на мікрофон становить значні 18 годин при використанні літієвих батарей та 14 годин на алкалінових батареях.

Рекордер робить запис на карти Micro SD об'ємом до 512 ГБ. Основна вимога до використовуваних карт є їх швидкість, яка повинна бути не нижче Class 4. Запис на карту проводиться у форматі WAV, моно 32 біт 44/48 кГц. Також заявлено підтримку BWF формату.

У комплекті йде петличний мікрофон LMF-2, вже знайомий нам за першою моделлю серії компактних рекордерів Zoom F1-LP. Це досить зручний мікрофон з всеспрямованою діаграмою і запасом по перевантаженню в 115 дБ SPL. Для кріплення використовується знімний прищіпка з шарніром, що дозволяє змінювати кут повороту мікрофона. Довжина кабелю для підключення становить 160 см. У комплекті три поролонові вітрозахисту.

Ми наводимо приклади запису на рекордер F-2 на комплектний мікрофон петличний LMF-2. На наш погляд, ці уривки дуже добре демонструють можливості мікрофона та рекордера.

У наведених уривках слід відзначити хорошу розбірливість мови, рівномірну передачу тембру та відсутність будь-яких резонансних призвуків. Також можна переконатися, що рекордер чудово справляється із записом як самих тихих, і гучних вибухових звуків. Що стосується найголовнішого недоліку всіх петличних мікрофонів - проникнення на запис шуму від будь-якої взаємодії з проводом, то LMF-2 він також присутній. Тому при активних діях у процесі запису слід пам'ятати про цю особливість. Втім, при моніторингу сигналу в навушниках такі недоліки будуть дуже добре чути.

Тепер давайте подивимося, що використовується всередині пристрою.

Рекордер зібраний на основі DSP TMS320C55. Як перетворювачів застосований стереокодек AIC3101I (АЦП: сигнал/шум 92 дБ; Кг+шум -89 дБ. ЦАП: сигнал/шум 102 дБ, Кг+шум -95 дБ). Для недорогого пристрою, яким і є рекордер F2, перетворювачі, що використовуються, виглядають цілком виправдано.

Для доступу до всіх налаштувань рекордера необхідно скористатися спеціальною утилітою для комп'ютера F2 Editor.

Ця програма працює на комп'ютерах PC та Mac, і дозволяє налаштувати рекордер залежно від завдань. За допомогою F2 Editor можна увімкнути фільтр обрізу, вибрати режим запису, призначити час, дату або певне ім'я створюваних файлів. Для більш точного розрахунку запасу акумулятора краще вибрати відповідний тип батареї, а для економії енергії можна включити режим автоматичного вимкнення при бездіяльності. Звідси можна відформатувати SD карту і вибрати призначення bluetooth з'єднання. Нагадаємо, що версія рекордера F2-BT із вбудованим bluetooth адаптером дозволяє використовувати бездротове підключення для керування з мобільного пристрою, або здійснювати через нього синхронізацію таймкоду.

Практично аналогічні можливості керування рекордером має і мобільний додаток F2 Control, що працює на пристроях iOS та Android.

Однак, крім налаштувань, програма F2 Control дозволяє в реальному часі бачити вхідний сигнал, регулювати гучність навушників, включати і вимикати запис, відстежувати статус акумулятора і місце, що залишилося на накопичувачі. Також дуже важливо, що F2 Control можна послухати всі записані файли, перейменувати їх або внести текстові позначки. При тривалій сесії в процесі запису можна додавати маркери для подальшої навігації по файлу.

Ідея використання мобільного пристрою для дистанційного керування рекордера нам дуже сподобалася. Програма дуже зручна, працює відмінно. Правда у фоновому режимі програма не працює і при згортанні вимагає повторного підключення. На щастя, на записі це не позначається. Можна запустити запис і взагалі відключити смартфон, потім його включити і підключившись до рекордера знову зупинити запис.

Для подальшого оброблення записаного матеріалу виробник пропонує скористатися програмою Steinberg WaveLab Cast, яка йде в комплекті з рекордером. Програма має цілу низку різноманітних інструментів редагування, включаючи набір ефектів динамічної та спектральної обробки. Все це допоможе довести записаний матеріал до розуму і досягти професійного високоякісного звуку.

Висновки
Рекордер Zoom F2/F2-BT виглядає дуже цікаво і стане чудовою альтернативою недорогим портативним пристроям з вбудованим мікрофоном. Безперечно, однією з головних переваг рекордера Zoom є його мініатюрні розміри. Однак все інше в пристрої теж знаходиться на високій шкоді. Рекордер елегантно виглядає, має просте та зручне керування, недорого коштує та комплектується мікрофоном пристойного рівня.

Комментариев нет:

Отправить комментарий