четверг, 14 июля 2022 г.

Цифровий стереорекордер Zoom H4

H4 залишається одним із найбільш гнучких серед сучасних портативних 24-бітних записувальних пристроїв, але Zoom знайшов багато можливостей для покращення — і, що важливіше, вони використали його.

Цифровий стереорекордер Zoom H4 залишається надзвичайно популярним і, незважаючи на деякі застереження, є одним із моїх фаворитів. Завдяки комбінованим входам jack/XLR, фантомному живленню 48 В, збігається стереопарі вбудованих мікрофонів і масі додаткових функцій (від чотиридоріжкового мікшування до гітарних ефектів і аудіоінтерфейсу USB) він набагато більш універсальний, ніж більшість записуючих пристроїв, і звук хороший. Підсилювачі H4 могли б бути кращими, навігація по меню може бути незручною, корпус може бути трохи міцнішим і так далі, але в цілому це відмінний портативний рекордер. Тому не дивно, що Zoom продовжує продавати H4, випускаючи при цьому покращену модель, яка усуває багато критичних зауважень, висловлених на адресу попередньої моделі. Рекордер Zoom H4N продається за більш високою ціною, але, як і його брат, може похвалитися набором функцій, завдяки якому інші рекордери виглядають легковажними.

Корпус H4N має товсте гумове покриття, яке досить ефективно вирішує проблему шуму, не кажучи вже про те, що весь пристрій здається міцнішим, легшим і в цілому більш «професійним». Якщо вас турбує шум під час роботи, на задній панелі є гніздо для кріплення штатива камери та окремий адаптер для мікрофонної стійки. Якщо шум, як і раніше, є проблемою, є додатковий пульт дистанційного керування, який підключається до основного блоку через міні-роз'єм на лівій бічній панелі.

Інші вражаючі візуальні зміни включають трохи більш чіткий екран (той, що на H4 вже був досить хороший) і нове розташування елементів управління. Пішли в минуле досить незручні елементи керування H4: тепер у вас є спеціальні елементи керування транспортом, введенням та вибором треку на передній панелі; а загадкові два колеса/кнопки керування меню H4 були замінені інтуїтивніше зрозумілою системою, заснованої на одній кнопці меню і одному колесі вибору з прокручуванням і клацанням. Кнопки вибору доріжки дублюються, щоб забезпечити клавіші швидкого доступу для деяких з найчастіше використовуваних функцій - вибору папки та файлу, швидкості відтворення (так, ви можете уповільнювати доріжки без зміни висоти тону, щоб вивчити свої гітарні партії) та формат запису. . Рівень запису та гучність відтворення керуються спеціальними кнопками на правій та лівій панелях відповідно.

Нагорі більш солідні мікрофони, ніж у H4. Вони знову ж таки налаштовані для одночасного стереозапису, але їх можна повертати на 90–120 градусів. Комбіновані роз'єми на нижній панелі дозволяють підключати зовнішні мікрофони або лінійні/цифрові джерела, і ці роз'єми можуть забезпечувати фантомне живлення 24 або 48 В. Підсилювачі були модернізовані; за студійними стандартами вони не є висококласними, але цілком підходять для таких пристроїв. Ви також можете підключити стереомікрофон через роз'єм міні-джек (з живленням, що підключається) для використання замість вбудованих мікрофонів.

Окрім лінійного виходу/виходу для навушників, ззаду тепер є невеликий динамік. Звичайно, це не для серйозного моніторингу, але це корисне доповнення, яке ставить Zoom в один ряд із пізнішими конкурентами. Це означає, що вам не завжди потрібно використовувати навушники або зовнішні динаміки, щоб переконатися, що все працює належним чином або знайти конкретну доріжку або місце на доріжці. Живлення подається через адаптер або пару батарейок типу АА, що додається.

Як і у випадку з H4, ви можете записувати файли в різних форматах з різними варіантами MP3 і WAV, від грубих, економічних MP3 до 24-бітних WAV з частотою 96 кГц. Корисно, що можна записувати широкомовні WAV-файли з маркерами для використання при навігації або редагуванні аудіофайлів або запису компакт-дисків. Все це записується на карту SD (карта на 1 Гб йде в комплекті).

Елементи управління Zoom H4N, особливо на бічних панелях, набагато інтуїтивніше зрозумілі, ніж у його попередника H4.

Чотирьохдоріжковий мікшер H4 дозволяв вам робити базові накладення та застосовувати ефекти до ваших записів, але, незважаючи на наявність двох мікрофонів та двох зовнішніх входів, він не міг одночасно записувати чотири доріжки. З H4N ви, як і раніше, отримуєте багатоканальний мікшер, але вбудовані мікрофони та зовнішні входи можна використовувати одночасно. Оскільки вбудовані мікрофони налаштовані на стерео, можливості чотиридорожкового запису можуть здатися обмеженими, але ви можете обійти їх, використовуючи вхід міні-джек та кабель-розгалужувач для пари монофонічних мікрофонів з батарейним живленням. Навіть без цього є безліч можливостей. У докладному посібнику пропонується ряд додатків, а можливостей набагато більше. Записувати джем-сейшени у стереофонічному режимі під час, скажімо, цифрового синтезу партій клавішних та басу/гітари дуже просто; або ви можете аналогічно взяти сигнал з пульта FOH і DI пару інструментів або налаштувати пару ембієнтних або аудиторних мікрофонів, щоб дати Вам більше можливостей у постобробці. Це також відкриває можливість запису об'ємного звуку і може виявитися корисним для таких програм, як захоплення імпульсної характеристики.

Перевести H4N в чотиридоріжковий режим так само просто, як натиснути кнопку меню, прокрутити до «Mode» і натиснути, потім вибрати «4CH» і знову натиснути. Аналогічний підхід використовують для повернення до стереофонічного режиму. Існує також багатодоріжковий режим MTR, який дозволяє вам записувати моно або стерео джерела на кожну з ваших чотирьох доріжок, застосовувати ефекти і балансувати ці доріжки, а також створювати стереозвук.

Пропонується і багато іншого, від компресорів та фільтрів низьких частот до емуляції гітарних підсилювачів і кабінетів (не найавтентичніших, але, безумовно, прийнятних для демонстраційних цілей), а також ефектів на основі дисторшну та затримки.

Як і у випадку з багатьма продуктами Zoom, в огляді такої довжини буквально занадто багато подробиць, і я б порекомендував відвідати веб-сайт Zoom, якщо вам дійсно цікаво дізнатися про запропонований асортимент та якість. Досить сказати, що я назвав ці функції прибамбасами, оскільки підозрюю, що вони не вплинуть на рішення більшості людей про купівлю. Навіть якщо ви не плануєте використовувати такі засоби для мікшування, вони забезпечують зручний засіб для гри на гітарі та басу в навушниках.

Одним із дійсно корисних «свистків» є 24-бітний аудіоінтерфейс з чотирма входами та двома виходами з підтримкою 96 кГц, і ви навіть отримуєте копію програмного забезпечення Steinberg Cubase LE4 DAW для Mac та ПК, що робить пакет більш ніж достатньо, щоб почати займатися домашнім звукозаписом. Це не був би мій перший вибір як апаратний інтерфейс (врешті-решт він розроблений з урахуванням додатків для запису розташування), але він, безумовно, дуже зручний.

Таким чином, з точки зору ергономіки та функціональності, H4 зазнав значних змін, щоб отримати додаткову літеру «N» (що означає «наступний» — можливо, моє єдине серйозне невдоволення!). Але як щодо якості звуку? Ну, це теж покращало. Вирішення проблем управління шумом H4 та модернізація зовнішніх мікрофонних підсилювачів мають велике значення. Використовуючи підсилювачі з парою AKG C451, я зміг записати ідеально придатний для використання у студії звук. Вбудовані мікрофони, безумовно, є поліпшенням і можна порівняти з мікрофонами інших портативних рекордерів у цьому ціновому діапазоні. Два налаштування ширини стереобази також дають корисну можливість, коли ви намагаєтеся домогтися поділу між двома джерелами або просто записуєте щось на зразок партії акустичної гітари в стереофонічному режимі, залишаючи дірку посередині для вокалу.

Висновок
Я великий шанувальник H4N, і мені мало що не подобається. Незважаючи на те, що існує більше «професійних» портативних рекордерів, вам буде складно знайти щось найкраще лише за якістю звуку. Цей продукт також орієнтований на зовсім інший ринок, де він дуже вигідно відрізняється від конкурентів. H4N виправдано трохи дорожче, ніж його попередники серії H, враховуючи зроблені поліпшення, але, незважаючи на те, що є багато «бонусних» функцій, які я не можу уявити, ви не платите за них більше. Якщо вам потрібний хороший портативний рекордер, він обов'язково має бути у вашому списку; і якщо ви хочете додати одночасний чотиридоріжковий запис, це дійсно буде дуже короткий список!

Альтернативи
В даний час існує безліч портативних стереорекордер, і який з них краще залежить від ваших власних потреб в запису. Якщо вам не потрібно щось таке повнофункціональне, як H4N, і ви шукаєте пристрій меншого розміру, ви можете розглянути лінійку Pocketrack від Yamaha або пропозиції від Olympus та Sony. Якщо потрібно щось схожого розміру, що дозволяє підключати зовнішні мікрофони через XLR, вам варто придивитися до Edirol R09H. Бюджетніший рекордер Zoom H2 пропонує чотиридоріжковий запис, чого немає в інших.

Комментариев нет:

Отправить комментарий