пятница, 18 февраля 2022 г.

Pioneer DDJ-REV1 - огляд нового контролера для Serato


Pioneer DDJ-REV1 - це новий портативний DJ-контролер початкового рівня для Serato DJ (версія Lite в комплекті) з батловою розкладкою з двох вертушок, повернутих на 90 градусів, та сучасного скретч-мікшера. При його конструюванні основна маса рішень була прийнята чітко, хоча педи могли б бути і більше. Проте апарат вийшов чудовий!

Pioneer DDJ-REV1

Перші враження / Налаштування
DDJ-REV1 - контролер початкового рівня, зібраний повністю з пластику, але з відмінною якістю складання. Багато професійних діджеїв із задоволенням використовують подібні контролери як портативні, допоміжні пристрої. Наприклад, Jazzy Jeff - викладач Musich Tech, чий демо-мікс на даному пристрої можна побачити у цій статті.

Перше, що впадає в око, це те, що "деки" розташовані так, що кнопки відтворення/паузи (і "cue") знаходяться внизу праворуч, а повзунки пітчу розташовані горизонтально вгорі - точно так, як якщо б ви повернули дві традиційні вертушки на 90 градусів. Так зазвичай роблять батл-/скретч-діджеї. Раніше таке не можна було побачити на жодному DJ-контролері. Цікаво, що коли такою розкладкою починаєш користуватися (якщо, звичайно, вже не користувався їй до цього моменту), то одразу замислюєшся: Чому б і ні? В цьому є сенс!"

Відповідно до батового розташування вертушок, кнопки відтворення/паузи і cue розташовані внизу праворуч, а горизонтальний пітч-фейдер - зверху.

Ще секція мікшера новинки схожа на зменшений варіант батл-мікшера - у неї така ж вільна від елементів керування нижня третина (для безперешкодного доступу до кроссфейдера), перформанс педи та керування еквалайзером у стилі Pioneer DJM-S7/S9.

Загалом перед нами батл-розкладка... у діджейському контролері "все-в-одному". Це лише контролер. Жодних входів Aux або чогось подібного. Він працює з Serato DJ Lite, але працюватиме і з Serato DJ Pro, якщо ви вже володієте або перейшли на нього.

Як налаштувати DDJ-REV1
Для початку роботи треба з офіційного сайту завантажити програмне забезпечення Serato DJ Lite та підключити пристрій до комп'ютера. Потім підключаємо навушники, мікрофон, якщо треба, і стовпчики з живленням (В принципі навіть це не потрібно, тому що DDJ-REV1 може відтворювати звук через ноутбук).

REV1 має в комплекті Serato DJ Lite, але користувачі можуть перейти на версію Pro якщо не збентежить додаткова вартість.

Як і в разі будь-якого програмного забезпечення сьогодні, Serato працює з вашими власними музичними файлами, але також може працювати з потоковими сервісами, так що можна грати через TIDAL, Beatport LINK, Beatsource LINK і SoundCloud Go+.

Джоги та деки
Користуватися пристроєм приємно. Джоги відносно великі та акуратні на дотик. Вони не мають вбудованих дисплеїв і, звичайно, вони не моторизовані, як джоги на DDJ-REV7, але вони краще, ніж у DDJ-SB3, якому цей контролер, по суті, прийшов на зміну.

Над джогами розташовані прості, але ефективні кнопки зациклювання, поруч розташувалися кнопки для перемикання на деки 3 та 4. Навіть із безкоштовним програмним забезпеченням Serato DJ Lite з обмеженнями отримуєш контроль над чотирма програмними деками. Заморочено, але працює – приємно.

Перемикання між деками 1, 2, 3 та 4 на REV1 у Serato DJ Lite.
Тут же у верхній частині знаходяться кнопки для синхронізації, а також регулювання майстер-гучності (права дека) та гучності навушників (ліва дека).

Мікшер
Секція мікшера чудова своєю шириною. Мікшер на REV1 набагато більше, ніж зазвичай встановлюють на контролери подібних розмірів, від чого стає набагато зручніше працювати. Хоча апфейдери та кросфейдери займають немає так багато місця за рахунок перформансу педів — докладніше про це трохи пізніше.

Є трисмуговий еквалайзер та управління "trim" (рівень), а в самому верху мікшера - поворотний енкодер і дві кнопки "load" для навігації бібліотекою та завантаження треків.

Секція мікшера для контролера такого розміру має багато вільного місця, а ось перформанс педи можуть виявитися для деяких маленькими.

Оскільки це "батлова" емуляція, мікшер, звичайно, більше, ніж просто мікшер — тут також знаходяться педи ефектів і перформанс педи. Вони будуть розглянуті далі.
Ефекти

У контролерах "старого зразка", популярних кілька років тому, було два движки ефектів, кожен з яких керував трьома ефектами, а також безліч ручок і кнопок, що багато діджеїв з часом стали сприймати як надмірність. Останнім часом можливостей управління ефектами з апаратних пристроїв поменшало. Проте на деяких апаратах початкового рівня подібна ситуація дійшла абсурду.

У цьому випадку все зовсім не так. На місці 2 движка ефектів, можливість вибирати три ефекти на канал із самого пристрою та змінювати значення циклу ефекту. Єдиний реальний компроміс – це один регулятор рівня ефектів.

Демонстрація
Демонстрація перемикачів - можливостей, які роблять управління ефектами більш творчим та захоплюючим.

Що ще важливіше, у кожного движка ефектів з'явилися перемикачі вкл/викл. Вони чудові у використанні та є точною копією того, що встановлюється на професійних скретч-/баттл-мікшерах.

Як і слід очікувати, для кожного каналу є окремий регулятор фільтра.

Педи
Педи прогумовані, але вони маленькі, тісні та мають підсвічування лише одного кольору. Тим не менш, вони дають доступ до hot cues, auto loop, sampler, "Scratch Bank" (ця чудова функція досі зустрічалася тільки на дорогому обладнанні Serato), плюс класичного ефекту Trans (form).

Всі ці можливості обмежені в програмі Serato DJ Lite, але повністю розкриваються в Serato DJ Pro (придбані окремо). З останньої користувачі також отримують Beat Jump та Roll.

Деяким діджеям не сподобається тісна секція перформанс педів, але для контролера такого розміру вони працюють чудово.

Але навіть із версії Lite власник REV1 отримає нову функцію - "Tracking". Це цифровий зріз кроссфейдера за різними запрограмованими шаблонами, що дозволяє створювати відмінні скретч-ефекти без необхідності робити їх самостійно.

Ця функція особливо ефективно поводиться при роботі зі скретч-звуками (частина яких є в комплекті Serato).

Загалом, педи непогані. Потрібно тільки переконатися, що невеликий розмір для вас не є проблемами. У такому розмірі вони виглядають дещо дивно.

Ще трохи про DDJ-REV1
Шкали хороші - показують фідбек по кожному каналу, а не рівень майстра, що має більше сенсу, коли у вас всього пара шкал.

Якщо вам цікава тема прямих трансляцій, то обов'язково порадує, що мікрофонний роз'єм підключається до комп'ютера через USB, а це означає, що простіше налаштувати обладнання для прямих трансляцій - зазвичай на таких контролерах цей процес проходить інакше.

Майте на увазі, що є тільки гніздо для навушників 1/8″. Якщо ваші навушники лише 1/4″, вони не підійдуть, і вам знадобиться кабель-перехідник. Незручно, але для такого класу пристроїв — нормально.

Висновок
Як уже було сказано, по суті цей контролер є заміною застарілому, але дуже популярному контролеру Serato Pioneer DJ DDJ-SB3.

DDJ-REV1 - це очевидна заміна застарілого DDJ-SB3.
По-перше, приємно бачити, що Pioneer DJ створюють щось схоже. Можна було б подумати, що оскільки компанія має власне програмне забезпечення (Rekordbox) з власною лінійкою контролерів, що підтримуються, то контролерам від Pioneer DJ для Serato кінець. Але це не відбувається. Схоже, що Pioneer DJ надходять прагматично і це добре, оскільки подібні пристрої традиційно дуже популярні.

Новий поділ між контролерами Rekordbox і Serato Pioneer тепер став очевидним: контролери Rekordbox використовують "клубну" розкладку (два CDJ і мікшер DJM), у той час як контролери Serato копіюють "батлову" розкладку (дві вертушки, розгорнуті на 90 градусів, і скрет- мікшер). Такий підхід дає ще одну вагому причину випускати обидва типи пристроїв.

Проте контролери Rekordbox від Pioneer DJ все ще трохи вигідніші, оскільки програмне забезпечення, що додається, потужніше, ніж Serato DJ Lite, а оновлення Serato DJ Lite до Serato DJ Pro коштує додаткові 99 доларів.

Якщо ви думаєте, що хочете грати у відкритих форматах, на вечірках, можливо, трохи займатися перфоманс-діджеїнгом та скретчингом, DDJ-REV1 стане для вас чудовим пристроєм початкового рівня. З його допомогою можна виробити м'язову пам'ять, запам'ятати де що знаходиться на подібних сетапах, а потім трохи пізніше впевнено перейти на DDJ-REV7 або навіть справжні вертушки і мікшер (або, можливо, Rane Twelve).

Загалом, DDJ-REV1 — це більш ніж гідна заміна DDJ-SB3, і він має сподобатися діджеям Serato всіх типів та рівнів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий